Gillerts kennel

Norsk Lundehund

Grönsaker - råa eller kokta

Grönsaker tillför näring, samtidigt har hundar har svårt att tillgodogöra sig denna näring i sin ursprungliga form. Detta beror på att de inte har tänder för att finfördela råvarorna och inte heller enzymer för att bryta ner alla växtceller. Det är främst grönsakernas cellväggar som de inte kan förstöra och som gör det svårt att komma åt näringen.

I naturligt tillstånd har hundar fått i sig grönsaker i huvudsak genom att äta det som funnits i bytesdjurens magar. Då är grönsakerna redan krossade av bytesdjurets tänder och nedbrutna av bytesdjurets enzymer. De har då omvandlats till en lättsmält och finfördelad puré som gör det enkelt för hunden att ta tillvara näringen. 

För att efterlikna de naturliga förhållandena kan man hacka, mala och mixa de råa grönsakerna till en puré. Då krossar man cellväggarna och hjälper matsmältningssystemet att ta reda på näringen. Denna puré bör helst göras av råa grönsaker för att hunden ska få i sig alla vitaminer och mineraler och ge tarmen ett nyttigt tillskott av levande enzymer. Att efterlikna hundens naturliga förhållanden minskar också belastningen på matsmältningssystemet, framförallt bukspottkörteln som ofta är överbelastad med att smälta all annan kolhydratrik kost som hundar serveras idag. 

En del väljer att koka grönsakerna lätt för att underlätta för hunden att tillgodogöra sig näringen. Vid kokning förstörs också cellväggarna, vilket gör det lättare att ta upp näringsämnena. Samtidigt leder kokning också till att vitaminer, mineraler och enzymer förstörs. Då kan istället nedfrysning av råa grönsaker vara ett alternativ. Nedfrysning förstör också cellväggarna, samtidigt som den mesta näringen bibehålls. 

De flesta färska grönsaker går att ge till hundar. T.ex. olika salladssorter, kålsorter, selleri, zucchini, gurka, morötter, broccoli och groddar. Det man bör undvika är spenat och rabarber som innehåller mycket oxalsyra. Även potatis, tomat och äggplanta bör man vara försiktig med då dessa kan trigga igång inflammationer och ofta är hårt besprutade. Likaså ärter och bönor som kan störa sköldkörtelns funktion samt lök som kan förorsaka anemi. I mindre omfattning är det däremot ingen fara med att äta något av detta, även om jag skulle undvika de flesta av dessa grönsaker helt och hållet. 

På sommaren kan man också ta tillvara de unga bladen från vilda växter som nässla, maskrosblad, klöver, kirskål, mjölkört och groblad. Dessa innehåller vanligtvis flera gånger så mycket näringsämnen jämfört med andra odlade salladsväxter. 

Även frukt och bär är nyttigt för hundar, t.ex äpple, banan, päron, apelsin, melon, hallon och blåbär. Dessa bör ges i mindre mängd än grönsaker då de innehåller mer socker som ger näring åt parasiter och jästsvampar. Till en hund som ofta får öroninflammationer och kliande hud och tassar, bör man helt undvika att ge söta frukter och grönsaker som t.ex. morot och äpple. Jag ger heller aldrig mina hundar (över)mogna bananer. Gröna bananer innehåller mer näringsrikt fibrer än socker och i takt med att de mognar omvandlas dessa fibrer till socker. 

En del väljer att inte ge hundar grönsaker och framförallt inte frukt, då dessa innehåller socker. Samtidigt innehåller dessa vegetabilier naturliga vitaminer och är ett bra näringstillskott. Då är ett bättre alternativ att undvika kolhydratrika foder som är gjorda på spannmål, t.ex. vete, korn, majs, tapioka. Dessa innehåller ofta upp mot 50 % kolhydrater och mer. Dessa kolhydrater omvandlas till glukos (socker) som hindrar näringsupptaget och ökar risken för inflammationer och parasiter. De överbelastar bukspottkörteln som får producera enzymer för att kunna smälta dessa och de är näringsfattiga. Tillsatta och kemiskt tillverkade näringsämnen kan aldrig mäta sig med naturliga näringsämnen som dessutom är i rätt balans till varandra. 

Vad som gäller för alla grönsaker och bär är att hålla sig till en rimlig nivå. Tänk även på balansen mellan animalisk och vegetabilisk föda. Den vegetabiliska födan bör inte överstiga 1/3 av totalmängden. För att ännu bättre återspegla de naturliga förhållandena rekommenderas 80 % animalier och 20 % av vegetabilier.