Gillerts kennel

Norsk Lundehund

Kostens betydelse för hälsan

Om du vill skriva ut texten kan du hämta filen här: Kostens betydelse för friska hundar

Sedan den moderna spannmål- och kolhydratrika kosten introducerades har våra hundar fått alltmer hälsoproblem. Idag drabbas hundar oftare av allergier, astma, hud- och pälsproblem, magkatarr, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och mycket annat. Om någon för 30, 40 år sedan sagt att på 2000-talet kommer veterinärmottagningarna vara fullbelagda av hundar med dessa sjukdomar skulle vi nog trott att denna person var galen, men detta är verklighet idag. Att inte engagera oss i kostfrågan för våra hundar, är därför den största otjänst vi kan göra mot dem. 

Kosten utgör materialet till allt vi är. Byggstenarna i våra celler, vårt immunsystem, våra signalsubstanser, våra hormoner och mycket mer. Därför går det inte att säga att födan inte spelar någon roll. Inte heller att tro att man i en handvändning kan ändra hela det biologiska systemet genom att utfordra en art med en annan arts födoämnen. Detta försökte man med då man utfodrade kor med animaliska produkter, vilket ledde till galna kosjukan. Att omvänt utfodra våra hundar med stora mängder kolhydratrika spannmål, vegetabiliska proteiner och oljor slår inte heller väl ut, eftersom det inte är våra hundars naturliga föda. Vi behöver bli varse om vad våra hundar har ätit sedan urminnes tider och som har lett till att de har utvecklats till den fullkomliga art de är.

Våra hundar härstammar från vargen, men ett idogt avelsarbete har gjort det svårare att se särskilt många likheter till vargen. I alla fall för flertalet raser. Det som däremot inte har avlats bort är de inre organens funktion. Under skinnet är våra hundar fortfarande näst intill identiska med vargen. Det är även deras matsmältningssystem som är anpassat för att bearbeta den råa animaliska kosten som i huvudsak består av kött. Trots detta är det den vegetabiliska kosten i form av höga mängder spannmål och grönsaker vi blir rekommenderade att ge våra Lundehundar.

Spannmål innehåller kolhydrater. Kolhydrater är ett samlingsnamn för sockerarter, stärkelse och fibrer. I kroppen omvandlas kolhydraterna till glukos. Eftersom glukos inte ingår i hundars normalkost saknar de enzymer i saliven för att bryta ner detta. Istället blir det bukspottkörteln som får arbeta intensivt för att producera enzymer som bryter ned glukosen. Det gör att bukspottkörteln blir överbelastad. Dessutom påverkar sockerarter goda tarmbakterier negativt och utgör en grogrund för parasiter och svampar som livnär sig på dessa.

De spannmål vi finner i djurfoder kommer ofta från olika sädesslag som t.ex. vete, korn och råg. Dessa sädesslag innehåller gluten som är ett protein som irriterar tarmslemhinnan och kan orsaka kraftiga allergiska reaktioner. Även spannmål som majs, ris och tapioka dominerar i djurfoder. Dessa är glutenfria, men innehåller höga halter av kolhydrater/stärkelse. Såväl gluten som stärkelse lägger sig som ett klister i tarmen. Det är inte svårt att förstå när man tänker på att vetemjöl tidigare använts som tapetklister och stärkelse för att foga ihop olika råvaror. Denna beläggning hindrar tarmen från att ta upp näring från maten och verkar irriterande på tarmludd och tarmslemhinna.

Om vi endast ser till fetthalten i de foder vi ger våra hundar riskerar vi att missa andra ämnena som påverkar hundens hälsotillstånd negativt. Till exempel den höga halten av kolhydrater som ofta kan vara runt 50 % i de fettsnåla fodren. Det är mycket högt för en hund som inte har kolhydrater som sin naturliga föda. Det är också vanligt att dessa foder innehåller höga halter av fibrer, framförallt i foder som är avsedda att hålla ner vikten. Fibrer är i stort sett näringslösa men ger mättnadskänsla. Fibrer försvårar också näringsupptaget och kan orsaka kraftiga magsmärtor. Slutligen tillkommer en mängd onaturliga tillsatser som också kan ge upphov till smärta och allergiska reaktioner.

Att ge sina hundar naturlig föda behöver inte vara krångligt. När du gör i ordning kött, fisk och grönsaker åt dig själv, lägg undan lite till din hund. Om det är rått kött behöver du bara att skära upp det. Eller så kokar du det för sig, utan kryddor. I livsmedelsbutiken kan man ofta köpa kött på extrapris, likaså organmat som mage, lever och hjärta. Om du har ett lokalt slakteri i närheten kan du köpa slaktrester och ben. Om du känner en jägare, kan du få slaktrester från vilda djur. Vissa djurbutiker är specialiserade på BARF och andra köttprodukter för hund. Där kan du få hjälp med tips och råd av kunnig personal. Det finns också färskfryst helfoder som du kan beställa hem. Ett färskfoder av bra kvalitet behöver inte kosta mer än ett torrfoder av högre kvalitet. 

Du behöver heller inte utesluta alla sädesslag, såvida din hund inte reagerar negativt på dessa. Det viktigaste är att du ändrar proportionerna så att dessa upptar en mindre del av kosten. Det gäller även spannmål och rotsaker som du ger rårivna eller lättkokta samt grönsaker. Låt dessa uppta en mindre del av kosten så att den huvudsakliga portionen består av animaliska produkter som kött och fisk. Ett riktmärke är att den vegetabiliska födan inte bör överstiga 1/3 av totalmängden. Kom också ihåg att ge din hund frukt och bär emellanåt. Dessa innehåller viktiga näringsämnen, enzymer och antioxidanter som skyddar tarmen, stärker immunförsvaret och håller hunden frisk.

Du kan även ge din hund torrfoder som komplement. Välj då ett dyrare spannmålsfritt foder av hög kvalitet från djurbutiken. Du behöver inte utesluta spannmål helt, men bör undvika foder med vete för att slippa det tarm-irriterande glutenet. Likaså bör det inte stå majs och ris högst upp på innehållsförteckningen, då dessa innehåller mycket stärkelse/kolhydrater som irriterar tarmen och överbelastar bukspottkörteln. Undvik också insektsfoder då detta består av fluglarver som är en dålig näringskälla för hundar, oavsett vad marknadsföringen säger. Även innehållsförteckningens längd säger en del om produkten. En kortare förteckning är att föredra eftersom det betyder att produkten har färre onaturliga tillsatser. Läs gärna min sammanställning ”Läsa innehållsförteckning.” Där går jag igenom innehållsförteckningar på några av de vanligaste fodren och vad du bör tänka på angående dessa.

Det är viktigt att komma ihåg att Lundehunden i grunden är en mycket frisk och tålig urhund som har livnärt sig på levande och döda djur, fiskrester, slaktrester och matrester. Dess huvudsakliga föda har varit från djur och de viktiga fettsyrorna har kommit från dessa djur. Det är alltså den animaliska födan med dess proteiner och fetter som har bidragit till att rasen har utvecklats och blivit så frisk. Att i modern tid förändra kosten så radikalt med övervägande stärkelserika vegetabilier, processade vegetariska oljor, syntetiska vitaminer och en mängd onaturliga tillsatser kan aldrig slå väl ut. 

Därför behöver vi bli mer uppmärksamma på vad fodret vi ger våra hundar innehåller. Det ansvaret ska vi inte lägga på någon annan. Inte heller på våra veterinärer som endast har några timmars utbildning i näring och kostkunskap för husdjur. Deras profession handlar om att kunna så mycket annat. När det handlar om husdjursfoder, följer de fodertillverkarnas rekommendationer vars övergripande intresse är att sälja dessa foder. Därför behöver vi själva ta ansvar för hur vi utfodrar våra hundar. Genom att ge dem riktig mat får vi inte bara friskare hundar, vi får även lyckligare hundar.