Gillerts kennel

Norsk Lundehund

Skötsel och råd

Tänder
För att hunden ska hålla tänder och tandkött rena behöver den ben att gnaga på. Råa köttben är att föredra, men även torkat kött, fisk och vom (utan fetthinna) hjälper till i tandrensningen. Det ger också ett bra näringstillskott. Även ren- och hjorthorn är bra för tänder och tandkött. De innehåller även kalk och mineraler. Ge aldrig hunden tuggben av råhud. Dessa produceras och bearbetas främst i Kina och Sydamerika och behandlas med starka kemikalier för att inte ruttna. Undvik även tuggben som kan köpas i affären avsedda att förhindra tandsten. De innehåller mycket stärkelse som är den största orsaken till att hundar drabbas av tandsten och tandsjukdomar.

Det är också viktigt att borsta tänderna några gånger i veckan. Det kan vara svårt att komma åt de tänder som är längst in och som drabbas allra värst med en tandborste. Då kan en fingertuta av tyg vara ett bra alternativ. Med den gnuggar du bort beläggningar med fingret. Det finns även andra alternativ till tandborstar som du trär på fingret. 


Ögon

En del vuxna Lundehundar har problem med rinnande ögon. Det kan bero på flera orsaker, t.ex. trånga tårkanaler, inåtväxande ögonhår, överutfodring, parasitangrepp eller skräp i ögonen. Inåtväxande ögonhår är inte så vanligt hos Lundehundar däremot kan jord, sand och annat skräp stänka upp i ögonen och orsaka att de blir irriterade och rinner mer än vanligt. Framförallt hos Lundehundar som gräver mycket. För att få bort detta kan du skölja ögonen med koksalt. Det är viktigt att det kommer ordentligt med koksalt i hela ögat och ner i ögonvrån för att skräpet ska sköljas bort. Koksalt finns att köpa på apoteket.

Om ögat vätskar kan du torka med mjukt toalettpapper som har bra uppsugningsförmåga. Om vätskan har torkat kan du blöta en tunn trasa och torka med. För en del hundar kan det klumpa ihop sig under ögat och bli svårt att torka eller få bort med vatten. Då kan du hälla upp lite matolja i en äggkopp som du doppar fingret i och sedan gnugga bort klumparna som har fastnat. 

Päls
Lundehunden har en lättskött päls som klarar kyla, väta och smuts mycket bra. Du behöver sällan schamponera hunden, eftersom pälsen stöter ifrån sig smuts och torkar fort. Schampo bör du endast använda om hunden till exempel har rullat sig i något otrevligt och då är grön såpa att föredra. När hunden fäller behöver du borsta igenom pälsen varje dag.

Kläder
Det bästa skyddet mot kyla är en bra päls. Om hunden använder ett täcke varje gång det är lite kallt, utvecklas inte pälsen optimalt. Det innebär att hunden lättare börjar frysa. Däremot är ett vind- och vattentätt täcke bra att använda när det är blött, fuktigt och blåsigt ute. Om det endast är kallt, är det bättre att låta hunden vara utan täcke. Vid hård kyla blir det ändå för kallt för tassarna för att göra några promenader, då är det korta rastningar som gäller. Det finns förstås undantag vad gäller användning av täcke. Om hunden har tappat mycket päls, om hunden är dräktig, om hunden diar eller om hunden är en valp kan den behöva täcke kalla dagar. Likaså om hunden är mager eller äter en fettreducerad kost. Då har den mindre naturligt inre fett som skyddar mot kylan.

Klor
Lundehundar kan ha besvärliga klor, framförallt på extratårna där de kan växa in mot trampdynan. Det gör att dessa klor kan bli svåra att komma åt med en vanlig klotång. Om de växer för nära trampdynan kan du behöva fila lite på klon innan du kommer åt att klippa den. Du kan också behöva en mindre klosax eller en nageltång för att komma åt dessa klor. Med dem klipper du ned klokanterna för att göra det lättare att komma åt klon med en klotång. Du bör inte klippa av hela klon i ett klipp med en nageltång. Det beror på att dessa klämmer av klon snarare än skär av den, vilket kan spräcka den. (På valpar fungerar däremot en nageltång bra att klippa hela klor med.) Det är också viktigt att byta ut klotången med jämna mellanrum. När den börjar bli slö och inte längre skär lika bra, kommer även den att klämma av klon och kan skada den.

Om du har råkat klippa för nära pulpan så att det blöder lite, är det ingen fara. Det brukar inte göra ont och det läker fort. Om du har kommit så nära att det blöder mycket, finns det medel att pensla på klon som kan stoppa blödningen. Det kan vara bra att ha ett sådant medel hemma. 

På bilden nedan visas en klosax, en nageltång, en fil och en klotång för vuxna klor. Den senare bör vara mindre och smidig i gapet för att passa våra Lundehundar.