Gillerts kennel

Norsk Lundehund

DHPPi - Grundläggande vaccinationsskydd

Om du vill skriva ut texten kan du hämta filen här: Grundläggande vaccinationsskydd.


DHPPi - Grundläggande vaccinationsskydd

För att få ett grundläggande vaccinationsskydd behöver hunden vaccineras med DHPPi (valpsjuka, parvovirus, leverinflammation och kennelhosta) när den är 2 månader, 3 månader och 1 år. Den första vaccinationen vid 2 månader kan enligt flera källor uteslutas, eftersom valpen inte har ett fullt utvecklat immunsystem förrän den är 3 månader. Nu är det som regel uppfödaren som ser till att valpen får denna vaccination i samband med veterinärbesiktningen. Om du inte vill att din valp ska få denna spruta, behöver du prata med uppfödaren om det. Om du är uppfödare och tveksam till att vaccinera valparna vid 2 månader, behöver du prata med valpköparna om det. Utöver dessa kan det tillkomma andra vaccinationer, t.ex. vid inresa till andra länder.

Oavsett om valpen har vaccinerats vid 2 månader, bör du vara noga med att inte låta den träffa främmande hundar förrän 1-2 veckor efter att den har fått sin 3-månaders spruta. Detta eftersom det tar några veckor för valpen att bilda antikroppar och få en fullgod immunitet. Denna rekommendation gäller alltså även om valpen har blivit vaccinerad vid 2 månaders ålder. Efter 1-årsvaccinationen har hunden fått sitt grundskydd och rekommenderas av tillverkaren en påfyllning av DHPPi var tredje år, samt av endast Pi (kennelhosta) varje år.

För att få tävla och ställa ut din hund kräver svenska kennelklubben att hunden har en grundvaccinering, alltså är vaccinerad vid 3 månader och 1 år med DHPPi. Därefter behöver hunden vaccineras med DHPPi vart fjärde år. Oftare än så anser inte svenska kennelklubben att hunden behöver vaccineras, då föregående vaccination fortfarande ger skydd. Kennelklubben kräver inte heller att hundarna skall vaccineras mot kennelhosta varje år. Däremot har det startat en diskussion i den norska kennelklubben om att införa krav på årlig vaccination av Pi för att få ställa ut och tävla. Det är alltså viktigt att ta reda på vilka regler som gäller dit man ska åka.

Eftersom Pi ger skydd mot kennelhosta är det lämpligt att vaccinera hunden mot detta varje år om det finns risk att den blir smittad. Till exempel om hunden umgås med främmande hundar, går på hunddagis eller tävlar. För hemmahundar som inte vistas lika mycket bland främmande hundar, kan det räcka med den påfyllnad hunden får genom DHPPi vaccinet.

En fråga som har diskuterats under senare år är hur många DHPPi vaccinationer hunden behöver under sin livstid. Om det är nödvändigt att vaccinera den så ofta som vi gör. WSAVA (World Small Animal Veterinary Association) har studerat detta och kommit fram till att det räcker med att hunden vaccineras ett par gånger i livet för att få ett fullgott skydd. Deras forskning visar att hundar som får DHPPi vid 3 månader och blir omvaccinerade vid ett år, kan vara skyddade mot dessa sjukdomar resten av livet.

Denna information står i kontrast till de vaccinationsråd som veterinärer ofta ger och som utgår ifrån de direktiv de får från läkemedelsföretagen/tillverkarna. Det är omöjligt att frångå att de har ett ekonomiskt intresse av att vi vaccinerar våra hundar ofta, vilket innebär att de råd vi får inte alltid utgår från oberoende forskning och fakta. Därför behöver vi vara lyhörda för vilka intressen dessa rådgivare företräder och även ta del av information från andra oberoende källor.