Gillerts kennel

Norsk Lundehund

Vårt arbete för friska hundar börjar innan de föds

Den Norska Lundehunden är en frisk ras. Många sjukdomar som drabbar andra raser är Lundehundarna förskonade ifrån. Däremot har den moderna spannmåls- och stärkelserika kosten lett till att vi fått alltfler sjuka hundar inom alla raser. Det handlar om kostrelaterade åkommor såsom klåda, allergier, pälsproblem, mag- och tarmsjukdomar, diabetes mm. Även genetiska sjukdomar har lättare att bryta ut med en kost som påfrestar matsmältningssystemet och försämrar immunförsvaret. Om de mag- och tarmproblem som kan drabba Lundehundar kan du läsa mer om under fliken Tarmhälsa. 

 


Den naturliga kosten för hundar är råa animaliska produkter. Studier har visat att hundar som helt eller delvis äter råa kött- och inälvsprodukter håller sig friskare. Det beror på att hundarnas matsmältningssystem är skapat för att äta animalisk föda och därför kan tillgodogöra sig näringen från detta bättre. Detta gäller även för viktiga matsmältningsenzymer och goda tarmbakterier vars uppgift är att balansera tarmen och stärka immunförsvaret, vilket är en förutsättning för ett långt och friskt liv. Studier har också visat att den råa födan ger hälsoeffekter på valpar redan i moderlivet samt att de blir friskare i vuxen ålder.En allsidig kost bestående av råa köttprodukter, hemlagad mat och torrfoder med en mindre mängd spannmål, balväxter och tillsatser, är vad jag föredrar att utfodra mina valpar och vuxna hundar med. Det har också visat sig att de håller sig friska och välnärda på detta. Det är inte komplicerat alls, faktiskt ganska enkelt och jag hoppas att våra valpköpare vill dela dessa rekommendationer med oss. Läs gärna mer om kostens betydelse och naturlig utfodring i fliken Kost. 

Om du är intresserad av en valp är du välkommen att skicka ett meddelande och berätta om dig själv, din familj, dina intressen och det liv du vill att din Lundehund ska få tillsammans med dig. Valparna kostar 22.000 svenska kronor.