Gillerts kennel

Norsk Lundehund

MCT oljans  hälsoeffekter


MCT-olja utvinns från kokosnötter och är både smak- och luktfri. Den innehåller 100% nyttig kaprylsyra. Namnet MCT, är en förkortning av medellånga triglycerider (Medium Chain Triglyceride). Det vill säga medellånga mättade fettsyror som är lättare för kroppen att tillgodogöra sig. Det beror på att MCT-oljan (kaprylsyran) tas upp direkt via blodkärlen, utan att belasta tarmens lymfkärl. Detta gör MCT-oljan, till skillnad från andra fetter, till ett mycket skonsamt alternativ vid mag- och tarmsjukdomar. Dessutom binder MCT-oljan till sig albuminet i blodet och syresätts i levern, vilket ger en snabb tillförsel av energi. Därför är MCT-oljan också ett värdefullt alternativ vid behandling av IL.

MCT-oljan har flera hälsosamma egenskaper. Den ökar energinivån och stimulerar till fettförbränning. Den har en god effekt på blodsockret som får en jämnare kurva. Den påverkar hunger- och mättnadskänslan genom att sänka hungerhormonet ghrelin. Den ger snabb energi till hjärnan, vilket leder till bättre koncentration och minne. Den skyddar mot bakterier, virus och parasiter. Den har också antimikrobiella egenskaper och hjälper dig att upprätthålla en frisk och hälsosam tarm. 

När du inhandlar MCT-olja var noga med att välja en produkt av hög kvalitet. Det ska tydligt framgå vilka ingredienserna är och hur oljan har producerats. Tänk också på att MCT-oljan är koncentrerad, så använd endast några droppar i början för att sedan trappa upp dosen. Till människor rekommenderas max en matsked per dag. Till hundar bör en halv till en tesked per dag vara lämpligare. Jag ger mina hundar lite MCT-olja på maten när den innehåller lite fett, till exempel när de får mager hemkokt mat. Jag har också gett dem en liten klick kokosfett som jag har inhandlat på burk. De älskar det och får väldigt fin och lyster päls samt lena trampdynor av det.

Du kan beställa MCT olja här: www.svenskhalsokost.se/